Mi állhat a fokozott verejtékezés hátterében?

1328
HOZZÁSZÓLÁS:

verejtékezésA verejtékelválasztással kapcsolatos leggyakoribb rendellenességet a túlzott verejtéktermelés és ugyanakkor a kiürülés akadályozottsága jelenti.

Bármilyen ok következtében kialakult fokozott verejtékezés esetén, ha a verejték nem kerül a bőr felszínére, és onnan nem tud elpárologni, akkor káros bőrtünetek léphetnek fel, a verejtékezés helyén apró víztiszta, tűszúrásnyi hólyagocskák jelentkezhetnek. Ritkábban a hólyagocskák baktériumokkal fertőződnek, és kevés gennyet is tartalmazhatnak.

Ez az állapot jóindulatú, aránylag rövid ideig tart, és hűtő borogatással illetve hintőpor alkalmazásával tökéletesen megszüntethető. Megelőzhetjük, ha rétegesen öltözünk és szellős ruhákat viselünk. 

Az illatmirigyek gyulladása

Erősen izzadó egyének hónaljában, de a nemi szervek és a combhajlat területén is a bőrben jól tapintható, fájdalmas, majd később gennyes csomók alakulhatnak ki.

Ez nem más, mint az illatmirigyek gyulladása. Oka általában a helyi hőpangást okozó műszálas blúz vagy ing, amely hónaljban szoros, ezért lezár, de elősegíti a hónalj szőrzetének mesterséges eltávolítása is, hiszen ezzel a párologtató felület nagymértékben csökken. 

A hónaljban kialakuló illatmirigy-gyulladás keletkezhet még a tisztálkodás elhanyagolása, illetve a párolgást akadályozó zsíros kenőcsök alkalmazása miatt is. E megbetegedéssel feltétlenül bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, mert kezdetben gyorsan és jól gyógyítható, míg késői stádiumban, amikor a mirigyek gyulladása már a környezetre is ráterjed, és tályogok alakulnak ki, előfordulhat, hogy sebészi beavatkozás válik szükségessé.

Az illatmirigy-gyulladás könnyen összetéveszthető a szőrtüszőgyulladással, illetve keléssel, főként a nemi szervek és a végbél körül. Csecsemő- és kisgyermek korban ez a megbetegedés szintén előfordulhat, azonban nem a hónaljban, hanem a nyakon és a fejtető területén.

Fiatal felnőtteket érint leggyakrabban a verejtékmirigyek enyhe, körülírt gyulladása. 

Ennek tünetei: erős izzadás, főként a törzsön, a mellkason, lencsényi-babnyi nagyságú  vöröses színű csomócskák megjelenése.

Ártalmatlan megbetegedés, amely külső kezelés hatására gyorsan megszűnik, meggyógyul. Elsősorban nőkön figyelhető meg az a megbetegedés, amely az illatmirigyek megszaporodásával és a kivezető csövek részleges  elzáródásával jár. Főleg a hónalj, a mellbimbó, a köldök és a nemi szervek környékén jelennek meg, a 0,5-1 mm nagyságú, csoportokban rendeződött, reszelőszerűen érdes, szürkésbarnás színű, hevesen viszkető csomócskák. 

Főként terhességben, közvetlenül a serdülés után, és különböző hormonális zavarokkal járó esetekben fordul elő. Feltétlenül kivizsgálást és orvosi kezelést igényel.

1328
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

33970
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]